light

Et kredittkort er noe alle nordmenn bør ha. Det gir muligheten til sikker betaling i utlandet, og lar deg utsette betalinger og handle på avbetaling. Generelt så er det mange muligheter og fordeler med et kredittkort, men dersom man ikke kjenner til regelverket og ulempene med et kredittkort, så kan det også bli dyrt for deg. Derfor bør du lese over disse vanlige spørsmålene og svarene relatert til kredittkort.

Hva er rentefri betalingsperiode?

Alle kredittkort har en begrenset periode der du ikke betaler renter på det du har brukt. I praksis betyr det at du kan utsette betalingen din uten å betale renter for det. Vanligvis er denne perioden mellom 45 til 52 dager, og den er altså kostnadsfri både når det kommer til renter og gebyrer. Du må allikevel betale et minimumsbeløp når den første fakturaen kommer for det du har brukt.

Hvordan fungerer et kredittkort?

Et kredittkort fungerer på samme måte som et vanlig bankkort, bare at du bruker bankens penger og ikke dine egne. Kredittkortet fungerer utover dette på akkurat samme måte, og kan benyttes i de fleste butikker og nettbutikker. Blant annet er det bedre beskyttet mot svindel enn et bankkort, men utover det er flere funksjoner identiske.

Kan jeg få et kort?

Det store spørsmålet de fleste stiller seg er – kan jeg få et kredittkort? Kort oppsummert så er du avhengig av å være minst 18 år gammel og ha en eller annen form for inntekt for å få et kredittkort i dag. Andre vilkår kan komme i tillegg, men dette er de grunnleggende kravene hos samtlige banker for at du skal få innvilget søknaden.

Har alle kort reiseforsikring?

Nei, ikke alle kredittkort har reiseforsikring. Dersom du er avhengig av at kredittkortet har dette, så lønner det seg å sjekke ekstra etter når du skal søke. Vi minner også om at reiseforsikringen kun blir aktivert dersom du betaler minst halvparten av reisekostnadene med det respektive kredittkortet. Vilkårene er også nokså forskjellige på tvers av de ulike bankene/tilbyderne. Se også Europeiske forsikring.

Hva er cashback?

Cashback er en moderne funksjon som mange kredittkort har. Denne lar deg spare penger når du handler, i den form at du får tilbakebetalt visse prosenter av beløpet du handler for med kortet. Handlet du for eksempel for 1000 kroner med et kredittkort som har 1 prosent cashback på alle kjøp, så sparer du 10 kroner på denne handelen. Over flere måneder kan dette utgjøre ganske mange kroner.

Hva er effektiv rente?

Den effektive renten er den prosenten som brukes når man skal regne ut hvor mye du er nødt til å betale banken i ekstrakostnader som «takk» for at du fikk bruke pengene deres. Typisk effektiv rente på et norsk kredittkort vil være mellom 20 til 30 prosent, men det er også mulig å få lavere enn som så. Skal du uansett betale tilbake det du har brukt før den rentefri perioden er over, trenger du ikke tenke så mye på renten.

Hvor mange kredittkort kan man ha?

Det finnes ikke noe spesielt regelverk som sier noe om hvor mange kredittkort kan man ha. Tvert imot så vil det faktisk i mange tilfeller være gunstig å ha flere kredittkort. Dette fordi du da kan dra nytte av de ulike funksjonene, og ha et kredittkort til hvert bruksområde. Husk dog at det gjelder å ikke bli for ambisiøs i bruken av kredittkort(ene), selv om man kanskje har mange tilgjengelig i lommeboka.