online-shopping

I 2014 opplevde bankene et tap på over 52 millioner kroner takket være svindel på norske bankkort og kredittkort gjennom netthandel. Tallet fortsetter å øke i takt med at stadig flere nordmenn handler og bestiller varer på nettet, slik at mange bør lese gjennom disse tipsene for sikker netthandel. Det er nemlig mye man kan gjøre for å unngå å bli svindlet når man handler på nettet!

1. Sjekk om nettbutikken har https-sertifikat

Et minimumskrav for enhver nettside som driver med handel og behandler sensitiv informasjon, som for eksempel kredittkortinformasjon, er at den må være https-sertifisert. Protokollen «http» er nok kjent for de aller fleste, og vil i nettleseren din vises foran enhver nettsides URL-adresse. Når du skal betale og handle i en nettbutikk skal du dog legge merke til en ekstra «s» i denne protokollen, som rett og slett står for «secure» og er en trygghet når du handler på nettet.

2. Handle kun i kjente nettbutikker

Om du legger igjen betalingsdetaljene dine på en dårlig kopi av en kjent butikk, eller handler i lite troverdige utenlandske nettbutikker, så har du bare deg selv å takke. Gjør research før du handler og sjekk bakgrunnsinformasjon på nettbutikken. Dette kan spare deg for både tid og penger dersom du unngår svindel fordi du oppdager at dette er en nettbutikk med dårlig rykte på seg.

3. Se hvem som leverer betalingsløsningen

De fleste norske nettbutikker har eksterne leverandører som tar seg av selve betalingen når du handler hos de. Eksempler på dette er Klarna, Dibs, PayEx og så videre. Hvis du blir videresendt til en av disse for å utføre betalingen, så vet du at du er i trygge hender. Nettsider som ikke bruker eksterne leverandører bør man kanskje stole mindre på, ettersom risikoen for svindel da blir større.

4. Bruk et kredittkort når du handler

card1Ved å bruke et kredittkort reduserer du risikoen for at du personlig skulle gå på en smell dersom du først ble utsatt for svindel. Dette fordi det er da bankens ansvar å dekke tapet, mens du selv ikke ender opp bankerott.

Derfor anbefaler vi alltid at man bruker et kredittkort når man handler på nettet – selv om man da skulle bli svindlet så vil dette i alle fall redusere dine personlige utgifter.

5. Aldri oppgi opplysninger i e-post

Mange svindelforsøk skjer på e-post der svindlerne utgir seg for å være en bedrift du nylig har handlet i eller kanskje sett på varer i. De vil be deg oppgi relevant kredittkortinformasjon i sammenheng med et eller annet i bestillingen din. Uansett årsak så gjelder det at man aldri sender sensitiv informasjon over e-post, ettersom man da svært enkelt er utsatt for svindel.